Extra informatie


De plusklassen (talentklassen)

> Techniek- en technologieklas

> Sportklas

> Bloem & Design

> Kunst- en Dramaklas

> Paardenklas

> Kooklokaal

> StapelenDE PLUSKLASSEN (TALENTKLASSEN)

Op school worden er zes verschillende plusklassen aangeboden. Iedere leerling kiest een plusklas die hem/haar aanspreekt. Hieronder worden de plusklassen beschreven.

TECHNIEK- EN TECHNOLOGIEKLAS

Bij de Techniek- en technologieklas is een leerling vooral praktisch bezig met het vak techniek. De leerling gaat werken met hout, metaal en elektra. Daarnaast gaat hij/zij ook aan de slag met de werking van de fiets en brommer en het onderhoud hiervan. In de Techniek- en technologieklas passen leerlingen die technisch zijn, het leuk vinden om te sleutelen, te bouwen of juist vakkundig te slopen (netjes uit elkaar te halen). Met technologie gaan de leerlingen aan de gang met ‘programmeren’, gebruik van sensoren en ‘robotica’. Er vinden tevens bedrijfsbezoeken plaats.

SPORTKLAS

Bij de Sportklas leren de leerlingen op een sportieve manier hun eigen grenzen te vinden en te verleggen. Dit gebeurt met een groot aanbod aan sport- en spelvormen, zoals: skeeleren, mountainbiken, schaatsen, zwemmen en nog veel meer.

BLOEM & DESIGN

Bij de plusklas Bloem & Design leert de leerling zijn/haar eigen creativiteit vorm te geven. De leerling gaat o.a. aan de slag met het opmaken van bloemwerk en etagères, showt eigen kleding en nog veel meer.

KUNST- EN DRAMAKLAS

De andere creatieve plusklas is de Kunst- en Dramaklas. In deze plusklas is er ruimte voor eigen expressie van de leerling. Onderdelen die langs kunnen komen zijn: schilderen, toneel, acteren, het maken van collages, fotografie en fotobewerking. Ook het inrichten van een (eigen) expositie is een onderdeel van het programma.

PAARDENKLAS

De school neemt deel aan het programma Topscore. Leerlingen kunnen zich opgeven om na schooltijd kosteloos te sporten.

KOOKLOKAAL

In het Kooklokaal leert de leerling duurzaam omgaan met lokale grondstoffen. Er wordt gekookt met producten die dicht bij huis geteeld worden en beschikbaar zijn in een specifiek deel van het jaar. De leerling verkrijgt kennis waar allerlei producten vandaan komen en hoe

ze worden gekweekt.

STAPELEN

In een extra schooljaar een diploma behalen op een hoger niveau. Leerlingen die graag op een hoger niveau willen instromen in het mbo of misschien zelfs door willen naar de HAVO, komen in aanmerking om te stapelen. Ook leerlingen die nog niet weten welke vervolgopleiding ze willen gaan doen, kunnen hun schoolloopbaan bij ons op school met een jaar verlengen, om meer inzicht te krijgen in hun interesses. Tevens zijn er leerlingen die gaan stapelen, omdat het leren in het begin niet zo lekker ging, maar later juist wel. Eruit halen wat erin zit, is het motto wat bij het stapelen past.

Om te mogen stapelen, moet een leerling laten zien dat hij/zij ervoor gaat. Gemiddeld een zeven staan is één van de vereisten. Tevens is een goede werkhouding van belang. Het team van lesgevende docenten zal in leerjaar 4 een positief/negatief advies geven aan de leerling.

Clusius College Hoorn

Blauwe Berg 1a

1625 NT Hoorn 

0229 25 94 94


www.clusius.nl/vmbo

Deze schoolgids is met de grootste zorg samengesteld. Mocht u echter constateren dat de informatie onjuist of onvolledig is, dan vernemen wij dat graag.